24/08/2013

Çikolatalı Muffin | Chocolate muffins




Muffin, bahçede yapılacak eğlence, kutlama ve benzeri organizasyonlar için mükemmel bir seçimdir. Muffin tatlı içecekler yada kokteyler ile çok iyi giden görünüşü hoş, yenilmesi kolay ve çok lezzetli bir kektir. En önemlisi de muffinleri hazırlamanız yarım saatlik bir iştir.

Muffins are perfect for a garden party. They are easy to bite, delicious, looks nice and goes well with most of the sweet drinks and cocktails. And, what is most important, making them takes only half an hour!

Çikolatalı muffinler - 12 adet muffin için malzemeler

  • yarım bardak şeker
  • 2 bardak buğday unu
  • 3 çay kaşığı kabartma tozu
  • 3 kaşık kakao
  • parçalanmış bir adet bitter çikolata
  • yarım bardak çiçek yağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 bardak süt

Chocolate muffins - ingredients for 12 muffins

  • half glass sugar
  • 2 glasses wheat flour
  • 3 teaspoons baking powder
  • 3 spoons cocoa
  • 1 dark chocolate, crushed in small pieces
  • half glass sunflower oil
  • 1 egg
  • glass milk

Çikolatalı Muffinlerin Hazırlanışı


Fırınınızı 180 dereceye getirin. Bütün susuz malzemeleri  bir kasede (un, kabartma tozu, kakao,şeker, çikolata parçacıkları) ve geri kalan ıslak malzemeleri başka bir kasede karıştırın. Şimdi, bütün malzemeleri birlikte karıştırın. Muffin kalıplarının her birine bir kaşık hazırlamış olduğunuz muffin hamurundan koyun (12 adet olmalı). Fırında 15-20 dakika pişirin.

Chocolate muffins - preparation


Turn on your oven, heat it to 180 C. Mix all "dry" ingredients (flour, baking powder, cocoa, sugar, chocolate pieces) in one bowl, and "wet" ones in another. Now, mix everything together. Place one spoon of dough in muffin form (you should get 12 muffins). Bake for 15-20 min.



Şimdi ise sıcak mis gibi kokan muffinlerinizi süslemeye geldi. Ben muffinlerimi krema ile süsledim (kremaya pembe rengini vermek için vişne suyu kullandım). İsterseniz yalnız çikolata ya da şeker çiçekleri ile servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun!

Now, you can decorate your muffins with icing (I added some cherry juice to it, so I got nice pink colour) and sugar flowers or just with chocolate. 
Bon Appetit!














Like Raki'N'Fish on Facebook

Follow on Twitter

Follow on Pinterest

Follow on Bloglovin'



Read more ...

22/08/2013

Rakı Table Tips I Rakı Masası Tavsiyeleri






Rakı, Türk kültürünün vazgeçilmez bir öğesidir. Rakı masasında rakı içmenin tabiri caizse belli bir raconu vardır. Eğer bu masada rakının nasıl içileceği hakkında gerekli kuralları bilmiyorsan, pot kırman çok kolay. Burada aslan sütünün içilme şekli hakkında bazı ipuçlarını bulabilirsiniz.

Raki, traditional Turkish strong drink, is strongly connected with Turkish culture. Drinking it is a real ceremony and it is so easy to make faux pas, if you don't know several rules about drinking style and drinking table. So, here are some rules about drinking this "lion's milk". [scroll down to continue reading in English]

Rakı sofrası geyiğin döndüğü masadır. Rakı masasında ciddi konular konuşulmaz. Genelde memleket kurtarılır yada anılar paylaşılır.

Masada yaşça en büyük kişi kadehini tokuşturmak için kaldırmadan önce diğer kişiler kadehlerini masadan kaldırmazlar.

[Rakı hakkındaki önceki makalelerimizi buradan okuyabilirsiniz: Rakı nasıl içilir? Türk rakısı nedir? Hangi mezeler rakı ile iyi gider? ]

[read also our previous articles about raki: How to drink Raki?  Turkish raki - what is it? Which food goes well with Turkish raki? ] 

Rakı masasında kadehler yalnızca bir kez tokuşturulur. Bu genelde başlangıçta 'hadi içelim' yada 'hoşgeldin' gibi sebeplerle yapılır. Geri kalan kısımda kadeh tokuşturulmaz. Yalnızca kadeh kaldırılır. Fakat masaya daha sonradan bir kişi katılmışsa onun için tekrar kadeh tokuşturulabilir.

Masada mutlaka meze olması gerekir. Mezesiz rakı sofrası olmaz.(Turkish raki - what is it? Which food goes well with Turkish raki?)

Rakı masasında şarap bira gibi diğer alkollü içecekler olmaz.

Rakı masasından sürekli kalkmak hoş karşılanmaz. (tuvalete gitmek için çekinen insanlar ile gördüm)

Rakı masasındaki küllüğe zeytin çekirdeği yada limon kabuğu gibi şeyler konmaz.

Rakı masasına avuç içi yada yumruk ile vurulmaz.

Rakı masasında yüksek sesle konuşulmaz. Sakin efendi şekilde içilir ve muhabbet edilir.

Rakı masasında en genç kişinin saki olması adettendir.

Rakı son damlasına kadar herkese eşit paylaştırılır.

Rakı bardağı boş beklemez. Masadan kalkarken bile dibinde biraz bırakılır.

Rakı sofrası sohbet gerektiren bir masadır. Tek başına rakı sofrası kurulmaz.

Ve son olarak rakı şişe numarasının bir önemi yoktur. 1 mumaralı şişe ilk damıtılan şişe anlamına gelmez.





How to drink raki?

Drinking raki is to communicate. Don't discuss serious topics, such as jobs etc in raki table. Conversations should be like chewing the fat. You can discuss your good memories, or your theory about saving the country - but in light, not serious way.

[read also our previous articles about raki: How to drink Raki?  Turkish raki - what is it? Which food goes well with Turkish raki? ] 

First, the oldest person in the table raises up his/her glass for hitting  glass. After, rest of people cn do this.  Before oldest person nobody should raise up glass.

At the raki table, you should hit the glasses only one time. Generally it happens  at the begining and for  'lets drink' or 'making toast'. After you shouldn't hit your glass again. Only you can say cheers. But if somebody join the table later, for her/him, you can hit the glasses.

Raki is drunk together with food (called meze) - small appetizers, like fish, sarma, or cheese and melon. (Turkish raki - what is it? Which food goes well with Turkish raki?)

There shouldn't be other alcohols such as beer, wine etc on the raki table. Don't mix it with other drinks! 

You shouldn't leave table so often. (even I saw some people who are shy for going to toilet!)

You shouldn't put any cores of olives or skins of lemon in ashtray.

Don't hit the table with your palm.

You shouldn't speak loudly at the raki table. Stay calm, drink your raki and chatting.

There is always one person, who pours raki to glasses - caled 'saki'. If there is no such person, filling the glasses is duty of the youngest person. 

Raki should be shared equal to everybody.

Raki glass never stays empty. Even when you are going there should be a little bit raki in your glass.

You shouldn't make raki table only for yourself. Raki table needs always more than one person for chatting.

Cheers!









Like Raki'N'Fish on Facebook

Follow on Twitter

Follow on Pinterest

Follow on Bloglovin'



Read more ...

20/08/2013

Famous people and famous drinks





Sık Sık yıldızları ve ünlüleri ellerinde içecekler ile görürüz. Bazıları paparazilere çakırkeyifi bir halde yakalanırlar (yada sarhoş halde). Bazıları ise sadece kırmızı şarap ile şık görünmek isterler. Bir göz atın : kim kötü kız kim zengin zübbe?

Stars and celebrities are often seen with a drink in hand. Some of them, are often caught by paparazzi tipsy (or more: totally drunk), some of them just want to look elegant with a glass of red wine. Let's check - who is a bad girl, and who is an elegant snob.


# 1
Freddie Mercury's favourite drink


Rock müziğin efsanesinin içeceğide efsanevi olmalı. Freddie'nin villasında çılgın partiler olduğu hakkında söylentiler var. Aslında o partileri sever (ve nasıl parti yapılacağını biliyordu). Onun favori içeceği çok pahalı bir şampanya olan :  Moёt & Chandon ve Louis Roederer Cristal.

Favourite drink of legend of rock must be legendary. There were rumors about crazy parties at Freddie's villa: with . In fact, he liked to party (and he knew how to do it!). His favourite drink was expensive champagne: Moёt & Chandon and Louis Roederer Cristal.




# 2
Johny Depp



Sence ünlü korsan Jack Sparrow Rom' mu tercih eder? Hımm, aslında onun favori içeceği Bourbon Sour.

Do you think that famous Jack Sparrow prefers rum? Well, the actor's favourite drink is Bourbon Sour.

#3
Kim Kardashian's favourite drink


Kavun likörü Midori'nin reklamını yapan Kim Kardashian aslında çok içen biri değildir: Kim Kardashian sık sık  içemediğini itiraf eder. Fakat parti yapmaya karar verdiğinde, White Russian'ı seçer.

Advertising melon liqueur Midori, celebrity doesn't drink a lot: she often admit she just can't drink. But when she decides to party, she chooses White Russian.

# 4 Bono's favourite drink



Bono karmaşık kokteylerin hayranı biri değildir. - O, Jack Daniels'i tercih eder.

Bono is not a fan of complicated cocktails - he chooses Jack Daniels. 


#5
Scarlett Johansson's favourite drink


Gerçekten de Scarlett Johansson'ın Moёt & Chandon şampanyasını beğenip beğenmediğini bilmiyoruz. Belki de Scarlett Johansson sadece reklamından aldığı binlerce doların verdiği etki yüzünden beğendiğini söylüyor. Fakat kesinlikle bir bardak şampanya ile çok ateşli gözüküyor!

We do not know if Scarlett really enjoys this brand (Moёt & Chandon)  of champaigne, or she just says so because of thousands of dollars she got for advertising it - but for sure she looks hot with a glass of champaigne!


#6
Beyonce & Jay Z's favourite drink



Beyonce ve Jay Z, ikiside lüks yiyecek ve içeceklerden hoşlanıyor. Geçenlerde ikiside Armand de Brignac şampanyasına aşık olduklarını itiraf ettiler.

Beyonce and Jay Z both like luxury drinks and food. Recently, they admit they both love Armand de Brignac Champagne.
.


#7
Jennifer Aniston's favourite drink

'Friends' dizisinin starı olan yunan asıllı sevimli Jennifer Aniston: yunan asıllı olmasına rağmen UZO, onun favori içkileri arasında yer almaz ve o Margarita'yı tercih eder. Jen, geleneksel margarita içmek istermisin? Öyleyse bizim tarifimize bir göz at:) 

The cute "Friends" star has Greek origins; however, she doesn't list UZO as her favourite drink. She prefers Margarita. Jen, would you like to drink traditional one? If so, read our recipe :)

#8
JK Rowling's favourite drink



Harry Potter yazarının favori içeceği cin tonic. İyi seçim!

Harry Potter author's favourite drink is simply gin with tonic. Good choice, Mrs. Rowling!

#9
John Travolta's favourite drink



Bombay Sapphire Martini
Johny, sek Bombay Sapphire seni cumartesi geceleri dans ettiriyor mu? Eğer evetse, bizimde bu çok güzel Sapphire Bombay'ı denememiz lazım. Travolta genelde onu martini ile birlikte içer.

Bombay Sapphire Martini
Johny, does the dry Bombay Sapphire gin make you dancing on Saturday nights? If yes, we need to try this beautiful Sapphire Bombay. Travolta likes it together with martini. 




#10 Barack Obama's favourite drink




Sayın Başkan, Ne içmek istersiniz? Eğer cevabın  Dom Pérignon olduğunu düşünüyorsan yanılıyorsun. Amerika'nın başkanı Budweiser'den hoşlanır. Hımm İnsanlara daha yakın olması lazım.

Mr. President, what would you like to drink? - if you think answer will be: Dom Pérignon, you're mistaken! USA president likes simply Budweiser. Well, he needs to be close to people!


#11 Pablo Picasso's favourite drink




Hiç çırtlak yeşil içkiyi denediniz mi? Orjinalinden içtikten sonra gerçekten yeşil periyi görebilirsin. Eminim ki Pablo Picasso da kendi favori içkisini içerken yeşil periyi gördü -Absinthe. Picasso 'The Absinthe Drinker' resmini mavi çağında yaptı.

Have you ever tired this envy green drink? After drinking original one, you can see green fairy! For sure Pablo Picasso saw it after he drunk his favourite drink - Absinthe. in his blue period, he painted "The Absinthe Drinker".

#12 Madonna's favourite drink




Yıllar önce Madonna'nın favori içeceği Pomegranade Martini idi. Bu sportif, sağlıklı yaşam tutkunu bayanın şimdi bir damla alkol aldığına inanabilir misin? Tabiki de hayır. Madonna'nın favori içeceği doğal hindistan cevizi suyudur. Hımm, yıllar önce Madonna asi ve kötü kızdı.

Peki senin starının en sevdiği içecek hangisi?

Years ago Madonna's favourite drink was Pomegranade Martini. Can you believe that this sporty, athlete, heatlhy-life maniac can drink one drop alcohol now? Of course not. Madonna's favourite drink is natural coconut water. Well, she used to be a bad girl - years ago!

Do you know, what is the favourite drink of your favourite star?




Like Raki'N'Fish on Facebook

Follow on Twitter

Follow on Pinterest

Follow on Bloglovin'



Read more ...

Layered drink tutorial iki katmanlı içecek



Evde iki katmanlı içecek nasıl hazırlanır? Videomuzu izleyin ve konuklarınızı etkileyin :)
How to prepare two - layers drink at home? Watch our video tutorial and impress your guests :)




Like Raki'N'Fish on Facebook

Follow on Twitter

Follow on Pinterest

Follow on Bloglovin'



Read more ...

18/08/2013

Party snack: mini pizzas | Mini pizzalar


Mini pizzalar parti için harika bir aperatif. Bira yada şık bir kokteyl ile birlikte çok iyi gidiyorlar. Kendi tercihine (yada misafirinin tercihine) göre içine kendi favori malzemelerini koyabilirsin: sadece mozarella ve zeytin ya da daha lükse kaçarak karides yada ançüez koyabilirsiniz. Mini pizzalar yenmesi kolay ve partiler için çok pratik bir aperatiftir.

Gerçekten bir çok pizza çeşidini denedim. Bu en iyisi diyebilirim.

Mini - pizzas are the best snack for a party. They go perfectly with beer or elegant cocktail. You can put your favourite ingredients on them, according to your (and your guests) preferences: just mozarella and olive or more fancy prawns, artichokes or anchovy. This one-bite snack is also easy to eat (also when standing), which is not unimportant on the party. 

I have tried many, many recipes for pizza: believe me, this is the RIGHT one. 

Pizza Hamuru İçin Malzemeler: (16 adet mini pizza için)

  • 300 gr buğday unu
  • 20 gr taze maya
  • 2 kaşık kaliteli zeytin yağı
  • 1 yumurta
  • yarım bardak su
  • tuz, şeker, karabiber

Pizza dough - ingredients: (for 16 mini-pizzas)

  • 300 gr wheat flour
  • 20 gr fresh yeast
  • 2 spoon good olive oil
  • 1 egg
  • half glass of water
  • salt, sugar, pepper

Pizza hamurunun hazırlanışı:


Mayayı ılık su ile birlikte (sıcak su değil) içine 2 kaşık şeker ve 1 kaşık un ekleyerek karıştırın. Karıştırdıktan sonra 5 dakika dinlenmeye bırakın.  Masanın üstüne ya da bir kasenin içine unu eleyin (ben bunu herzaman iki kere yaparım). Unun ortasında bir oyuk oluşturun. Bu oyuğa zeytin yağını ve yumurtayı koyun. 

Preparing the pizza dough:

Mix warm (not hot!) water with yeast, 2 spoons sugar and 1 spoon flour. Leave for 5 minutes.
Sieve the flour on to a table or into a bowl (I always make it twice). Make a well in the middle. Pour olive oil and egg inside. 







Daha sonra bu oyuğa maya karışımınızı koyun. Güzelce bütün malzemeleri karıştırın ve 10 dakika yoğurun. Hamur ele yapışmamalı, pofuduk ve yumuşak olmalı. Daha sonra hamurunuzu 1 saat  dinlendirin. Güzel ince bir pizza hamuru yapmak için 1 saatlik dinlendirme önemlidir.

Şimdi ise domates sosunuzu hazırlayın.

Pour your yeast mixture into the well. Mix everything well with hands and knead about 10 minutes. Dough should be smooth and springly, not sticky to hands. Leave your dough in warm place for 1 hour. It is essential to have nice, thin pizza. 

Now, prepare tomato sauce.



Pizza için domates sosu-malzemeler:


2 adet kabuğu soyulmuş iri domates 
2 kaşık salça
favori baharatların:  ben her zaman acı biber, sarımsak, keklik otu ve fesleğen kullanırım.

Bütün malzemeleri bir küçük tencereye koy ve 10 dakika kaynat. Daha sonra soğumaya bırak. Soğuyan domates sosunuzu blender yardımı ile karıştırın. Böylece pizzanız için domates sosunuz hazır.

Tomato sauce for pizza - ingredients

  • 2 big tomatos without skin (or one can of peeled ones)
  • 2 spoon of tomato concentrate
  • Your favourite spices: I always add hot pepper, garlic, oregano, basil.
Place all ingredients into a pot, boil for 10 minuter. Leave it to get cool. Now blend everything to get nice, smooth sauce. 



Mini pizzaların hazırlanması:

Fırınınızı 220 °C (430 F) ye getirin. Oklava ile hamuru inceltin. 4-5 mm inceliğinde olmalı. Bir bardak ile yuvarlak parçalara ayırın. Şimdi ise bu yuvarlak hamurları kalıba koyun. (ben yuvarlak şekil için kurabiye kalıbını kullandım). Daha sonra mini pizzaların üzerine domates sosunu sürün.


Preparing mini-pizzas

Heat the oven to 220 °C (430 F).
With a rolling pin, roll your dough. It should be 4-5 mm thin. Cut small circles with a glass.
Now, place your mini-pizzas on the form (I used cookies form, but you can just put them on one big pin badge). Put a little bit of sauce on each of your mini-pizza.





3 dakikalığına pizzaları ısıtılmış fırına koyun. Hamurun biraz kabarması lazım. Bazen hamurun içerisindeki hava kabarcıklarını görebilirsiniz:) Şimdi her bir mini pizzanın üzerine seçmiş olduğun favori malzemelerini koy: ben sadece zeytin, çeri domatesi ve bir parça peynir kullandım (sen mozarella, tütsülenmiş gouda yada italyan provolone peynirlerinden birini de kullanabilirsin).
Mini pizzalarınızı 3 dakika fırında pişirin.
Mini pizzalarınızı domates sosu yada sarımsak sosu ile birlikte servis edebilirsiniz. Fırından çıktıklarında o sıcak halleri ile çok daha lezzetliler:)
Afiyet Olsun!

Put pizzas to oven for 3 minutes. Dough should grow a little. Sometimes you can see beautiful air bubbles inside :) Now, put your favourite ingredients to each pizza: I used just olives, cocktail tomatos and a little bit cheese (you can use mozarella, but also smoked gouda or Italian provolone). 
Cook for 3 minutes more. 
You can serve pizzas with tomato sauce or garlic sauce, but they're also delicious straight from the oven.
Enjoy your meal!








Like Raki'N'Fish on Facebook

Follow on Twitter

Follow on Pinterest

Follow on Bloglovin'



Read more ...