02/09/2013

Żubrówka Review | Żubrówka Yorum




Żubrówka Nedir?


Polonya'nın milli içkisi de diyebileceğimiz Żubrówka, bir çeşit votkadır. Türkçede tam okunuş şekli 'Jubrufka' dır. Polonya'nın milli içkisi olması dışında onu özel kılan bir başka şey ise içerisinde bir adet uzun kamış şeklinde otun bulunmasıdır. Bu ota bizon otu da denir.

What is Żubrówka?


Żubrówka is a traditional Polish Vodka. Żubrówka, is also known in English as ''Bison Grass Vodka''. It has one piece of weed inside which gives the spirit its yellowish color. This weed is called Bison Grass.

Peki bir votkanın içerisinde neden ot bulunur?

İlk olarak efsane kısmını anlatmak istiyorum. Bu votkanın içerisindeki ot, Polonya'nın ormanlarında yaşayan bizonların bulunduğu yerdeki otlardandır. Bizonlar bu otları yer ve bu otların üzerine işer. Bu votkayı üreten firmada bu otları toplar ve her votka şişesinin içerisine bir adet koyar. Bu sayede votka çok daha sert olur.

Bu otu kullanmanın gerçek sebebi ise votkaya bu otun  aroma tadından biraz vermektir. Ayrıca votkanın rengini de biraz yeşilimsi hale getirir.

Okey, But why there is Bison Grass in Vodka?

The bison grass grows in Polish forest -  where bisons live. The legend says, that bisons eat the grass and pee on it. Manufacturers, put one piece of the bison grass in vodka, so it becomes stronger.

Actually, the real reason is to give flavor and color to vodka. 





Żubrówka Tarihçesi:


16 yy'dan bu yana üretilen bu votkanın üretici firması Polmos Bialystok'tur.

History of Żubrówka:


Żubrówka has been manufactured since 16th century. The manufacturer is Polmos Bialystok.


 Żubrówka Özellikleri;


Żubrówka %40 alkol oranı bulunan, çavdarın damıtılmasıyla elde edilmiş kaliteli bir votkadır. Damıtma sırasında çavdarın hafif baharatsı tadı alkole geçer. Bu sayede Żubrówka, İskandinav votkaları kadar saf ve düz, Rus votkaları kadar da hafif tatlımsı lezzetler içermek yerine biraz daha baharatsı, damağı hafif karıncalandıran bir tad içerir.

Qualities of Żubrówka:


Żubrówka is distilled from rye and it has %40 alcohol inside. During the distillation, spices of rye mix with vodka. So this taste distinguishes from Scandinavian and Russian vodka.


Peki  Żubrówka Kaç Para?


Yarım litre Żubrówka ortalama 18-20 PLN' dir. Bu da yaklaşık 5 Euro'dur.  Ortalama dememin sebebi fiyatın marketten markete değişiklik gösteriyor olmasıdır.

How much does Żubrówka cost?


liter of Żubrówka is about 18-20 PLN. This is average 5 Euro, depends on shop.

Żubrówka hakkındaki yorumum:


Żubrówka, Polonya'nın en meşhur votkalarından bir tanesidir. Żubrówka,  benim şiddetle tavsiye ettiğim, içimi çok güzel bir votkadır. Boğazı yakmaz. Polonya'lılar gibi shot bardağında sek şeklinde içmenizi tavsiye ederim. Yalnız sizi bir konuda uyarmam gerekir ki;  içimi güzel olmasına rağmen sert bir votkadır, çarpar. Bu sebeple ağzınızla içiniz.

Eğer votkayı shot bardağında içiyorsanız, yanında sade su içiniz. Başka bir içecek ile votkayı karıştırmayınız. Karıştırdığınız takdirde ertesi gün çok daha çekilmez olacaktır.

Żubrówka, birçok kokteylin ana malzemesi de olabilir. Özellikle 'Szarlotka'  bunun en meşhur örneklerinden biridir.  'Szarlotka' yapımı basit bir kokteyldir.  İçerisinde Żubrówka, elma suyu ve buz bulunur.Yapımı kolay olmasına rağmen sizi ferahlatacak, lezzetli bir kokteyldir. Bu sebeple denemenizi tavsiye ederim!

Żubrówka, Polonya'dan Türkiye'ye getirilebilecek güzel hediyelerden bir tanesidir. Bu amaçla özel giydirilmiş şişeleri de bulunmaktadır.

Żubrówka - my review:


Żubrówka is one of the most famous Polish vodkas - and it totally deserves its fame. I strongly advice you Żubrówka. It goes well and doesn't hurt throat. Polish people drink it in shot glass, without mixing any juice or with apple juice. I would like to warn you: delicate, herbal taste can make you drunk so easy and you can not understand during drinking. That's why I repeat: drink responsible.

If you drink Żubrówka  in shot glass, I advice you to drink it only with water. Don't mix it with other juices if you don't want to have hangover the day after. 

Żubrówka can be also a good base for cocktails: the most popular, called "Szarlotka" (apple pie) in Poland, is just simple mix of Zubrówka and apple juice with some ice. Tasty, refreshing, with a touch of grass-herbal smell. You have to try it!

Żubrówka can be so nice present or souvenir, if you travel to Poland. You can find Żubrówka limited editions, which has clothes on it.



Żubrówka'nın Genel Notu: 8/10


Daha önce Żubrówka denedin mi? Peki senin tercihin hangisi; sek mi yoksa elma suyu ile birlikte mi?


General note of Żubrówka: 8/10. 


Have you tried Żubrówka? Do you like it as shot or with apple juice?



Like Raki'N'Fish on Facebook

Follow on Twitter

Follow on Pinterest

Follow on Bloglovin'



1 comment:

  1. Żubrówka z sokiem jabłkowym, zdecydowanie jeden z najbardziej popularnych drinków wśród Polek ;)

    ReplyDelete