12/08/2013

Rosa Canina Wine I Ev Yapımı Gül Şarabı I

Bazı insanlar güzel bir şarap içmek için çok para harcamak gerektiğini düşünür. Bazıları şarabın sadece üzümden yapıldığını sanar. Hımm. Onların ne kadar hatalı olduğunu söylemeye gerek yok: sadece bu tarifi oku ve kendi yabani gül şarabını yap.

Şimdiden bu şarabın Türkiye'den ,benden tarifini yayımlamamı isteyen, hayranları var. Açıkçası bu şarabın yaratıcısından (Mrs Alijca) bu tarifi olmak çok kolay değildi. Yalnız onun hazinesini görmeniz lazım. Evin mini barında ve bodrumunda çeşit çeşit ev yapımı şaraplar ve çatıda yapılmayı bekleyen birçok şarap şişesi var. Kendisi benimle yalnızca ev şarabın nasıl yapılacağını paylaşmakla kalmadı, ev şarabın sağlığa yararları ile ilgili bilgilerini de paylaştı. Yabani gül içinde birçok C vitamini barındırır (içinde limondan daha fazla vardır). Bu senin kolestrol seviyeni azaltır ve metabolizma için çok yararlıdır.


Some people belive, that to drink a good wine, you need to spend a lot of money. Some of them think, that wine is made only from grape. Well, no need to say how they are mistaken: just read this receipe and try to make your own rosa canina (wild rose) wine.

This wine has already many fans in Turkey, who has asked me to publish this receipe. It was not easy to get it from the author - Mrs. Alicja: it was a well-kept secret. You should see her treasures: many types of homemade wine in basement and home minibar; and a lot of big wine bottles, getting ready in the attic. She has shared with me not only way of preparing the wine, but also knowledge about it's health benefits. Rosa canina wine has a lot of C vitamin (more than lemon!). It makes your cholesterol level lower, and is perfect for your metabolism.



rosa canina wine


Malzemeler (%14 alokol içeren şarap):


  • 2.5 kg yabani gül meyvesi
  • 2 kg şeker
  • 10 g limontuzu
  • 8,5 lt su
  • 10 g şarap mayası
Yabani gül meyvesi /Rosa Canina :



Ingredients (for 14% wine):

  • 2,5 kg rosa canina fruit
  • 2 kg sugar
  • 10 g lemon acid
  • 8,5 l water
  • 10 g of wine yeast
Yabani Gül Meyvesi/Rosa Canina



Ev şarabını hazırlamak için gerekli ekipmanlar:

  • Şarap yapmak için büyük bir şişe 

  • Fermantasyon işlemi için boru


  • Şişeyi kapatmak için lastik mantar (normal şarap mantarı yada mum)

 

You will also need some equipment for making wine:

  • big bottle for making wine

  • pipe for fermentation process: 

  • rubber cork (or normal cork and candle wax). 

Yabani Gül Şarabı- Hazırlanışı:


Yabani gül meyvesini birkaç saatliğine dondurucuya koy yada onları kurut. Yabani gül meyvesini büyük şarap şişesine koy. 

Suyun içine şeker ekle ve bu şekerli suyu kaynat. Daha sonra bu şekerli su soğuduktan sonra içi yabani gül meyvesi dolu şişeye dök. İçine şarap mayası ve limon tuzu koy. Şişeyi şarap mantarı ile kapat ve içine şarap fermantasyon borusunu koy. (Şarap mantarı ortası delik özel bir kapaktır. Şarabı kapatırken fermantasyon borusunu bu delikten geçirmeniz  gereklidir.)

Çok önemli: şarabınız hava ile asla temas etmemeli. Lastik mantar kullanınız yada bütün boşlukları normal mantar ve mum ile kapatınız.

Fermentasyon borusuna çok az miktarda su koyunuz. Bu boru sayesinde şarabınız hava ile temas etmeyecek, fakat CO2 (karbondioksit) şişenin içerisinden dışarı çıkabilecektir. Zaman zaman daha çok su eklemek gerekebilir.
1,5 ay sonra, bir steril gazlı bez ile şarabınızı süzünüz. Bunu 2-3 haftada bir tekrarlayınız. Böylece şarabınız daha temiz ve lezzetli olacaktır.

Rosa canina wine - preparation:

Fruit freeze for couple of hours or dry them. Pour fruit to a big wine bottle.
 Boil water with sugar. 
After cooling down, pour sirup to bottle with fruit. Add yeast and lemon acid. Close the bottle with cork and wine fermentation pipe. 
Very important: your wine cannot have ANY contact with air: use rubber cork or fill all the gaps in normal cork with candle wax. 
Pour a little bit water to a wine-fermentation pipe. You will hear and see CO2 bubbles, which your wine produces in fermentation process. Thanks to the pipe, your wine has no contact with air, but CO2 can go out from the bottle. From time to time it can be necessary to add more water. 
After 1,5 months, drain the fruit by filtring wine thru sterile gauze. Repeat it every 2-3 weeks, so the wine will be clear and beautiful. 


Şarap ne zaman hazır olur?

Şarap fermantasyon borusunu gözlemleyin: ne zaman baloncukların sesini duymazsanız o zaman fermantasyon bitmiştir. Bu bazen bir yıl sürebilir. Bu yüzden sabırlı olunuz! Sabretmeye değer! Hazır şarabınız, aroması için ölmeye değer, lezzetli ve çay rengimsi olacaktır.

When the wine is ready?

Observe the pipe: when you cannot hear bubbles anymore, fermentation is over.It can last even one year, so be patient! It's worth it. Ready wine will have beautiful, tea-alike colour and aroma to die for. 

İpuçları&Tavsiyeler:


Bazı kişiler özel şarap hazırlama maddeleri eklerler: bence böle şeylere gerek yok. Şarabı daha saf yapmak için potasyum metasülfit (http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_metabisulfite) gibi kimyasal maddeler vardır. Fakat kendi ev şarabında kimyasal madde kullanmak ister misin? 2-3 haftada bir şarabınızı süzmek çok daha iyidir.  Şarap çok daha saf, doğal ve lezzetli olacaktır.

Yabani gül meyvesini ağustos ekim ayları arası toplayabilirsiniz.

Eğer kendi ev şarabının içinde daha çok alkol olmasını istiyorsan, oranları değiştir: daha çok meyve ve şeker, şarabınızı daha güçlü yapacaktır.

Şarap mayası alırken "Madeira", "Malaga", "Samos", "Steinberg" yada "Tokaj" çeşitlerinden birini almaya çalışınız.

Eğer özel büyük şarap şişeniz yoksa, büyük su şişelerini kullanabilirsiniz. (kalabak yada şaşal su şişesi gibi)

Fermantasyon gerçekleşirken şarap ılık yerde muhafaza edilmelidir. Ayrıca şarap şişesini ılık tutmak için kıyafetlerlede sarabilirsiniz.


Tips&Tricks:

Some people add special wine conditioners; it is not necessary in my opinion. There are also some chemical substances to make wine more clear, like Potassium metabisulfite (http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_metabisulfite). But, do you want to use chemicals in your homemade wine? It is better to filter wine thru gauze every 2-3 weeks: the wine still will be clear, but totally natural and tasty.

You should pick the fruit from August till October.


If you want your wine to have more alcohol inside, change proportion: more fruit and sugar will give more power to your wine.

When you buy wine yeast, ask for "Madeira", "Malaga", "Samos", "Steinberg" or "Tokaj" type.

If you do not have special wine bottle, use just big bottle after mineral water (Kalabak). 

When fermentating, wine should be kept in warm place. You can also wrap the bottle with a cloth.














Like Raki'N'Fish on Facebook

Follow on Twitter

Follow on Pinterest

Follow on Bloglovin'



No comments:

Post a Comment