14/08/2013

Turkish Raki I Türk Rakısı I


Rakı Nedir?

Rakı, yapımınında suma ve anason kullanılan bir içki türüdür. Rakı Türk kültürünün vazgeçilmez bir öğesidir. Kendine has içiliş tarzı olan Türk rakısı, masada muhabbetleri süsler, derdi tasayı unutturur.
Rakı bir kültürdür ve bir başlık altında anlatılması bence uygun değildir. İçilişinden tutun rakı masası kurallarına, mezesinden tutun fasılına birçok detayı bulunmaktadır. Bu başlıkta sadece mezeler hakkında konuşmak istedim.

What is Raki?


Raki is a type of alcohol drink made from grape, with suma and anise. Raki is very important piece of Turkish culture. Turkish Raki which has its own sytle of drinking, creates conversation between people and makes you forget about your problems. Raki is a culture itself - and in my opinion, to speak about it under one title is not enough. İt has many details such as drinking style, raki table's rules, food and music. Under this title I would like to speak about food.

Peki Rakı hangi mezeler ile iyi gider?


Benim favorim olan beyaz peynir ile başlamak istiyorum. Beyaz peynir rakı masalarının vazgeçilmezidir. Özellikle size tavsiyem 'Ezine Beyaz Peyniri'dir. Küçük küçük dilimlenmiş beyaz peynirler rakının yanında gidecek en iyi mezelerden biridir.

Which food goes well with Raki?


I want to start  with my favourite one: white cheese. White cheese is an indispensable for Raki table. Especially I prefer and advice 'Ezine White Cheese'. Small pieces of white cheese are really good for raki.


Peki ya kavuna ne dersiniz?

Bana göre soğuk kavun rakının yanına müthiş uyumludur. Rakınızı yudumladıktan sonra hafif yanan boğazınızdan soğuk kavunun tatlılığın geçmesi anlatılmaz yaşanır denir cinsinden bir hazdır.

What about Melon?

Cold Melon is one of the best fruit with rakı. Burning throat after sipping your raki, will turn to perfect feeling if you eat sweet cold melon.



Rakının bir dostuda hiçkuşkusuz ançüezdir. Özellikle Marmara'da bahar aylarında yağsız hamsilerle yapıldığında tadı çok daha lezzetli olur. 

One of the best friend of raki is anchovies Especially, during the spring term of Marmara Sea, anchovies is more delicious. Of course if you use not fatty ones!



Bazı rakı severler rakının yanında tek meze olarak ayva tercih ederler. Bana göre kışın içilen rakı için ayva çok güzel bir mezedir. Üzerine tarçın dökerek yada ateşte közleyerek rakınızın yanına ayvadan güzel bir meze hazırlayabilirsiniz. Fakat dediğim gibi ayvayı, kış mevsiminde tercih ederim. Yaz için kavun tercihimdir.

Some Raki lovers prefer quince with raki. For me also quince is really nice fruit with raki - but only in winter. Especially putting cinnamon on it or frying it on the fire can be so ovely partner for your raki. However, in summer I prefer melon.

Bazı kişiler rakının yanında şalgam içilmez dese de şalgam  benim favorilerim arasındadır. Özellikle su yerine soğuk acılı şalgam bana rakıdan daha çok keyif almamı sağlayan başka mezelerden biridir.

Although some people don't like Şalgam with raki, şalgam is one of my favourite beverage with raki. It is spicy red carrot juice. If you use şalgam instead of water, you will feel more taste of raki!





Rakı-balık kavramına geldiğimiz zaman ise hangi balığı seçeceğiniz sizin damak tadınıza kalmış bir durumdur. Ben 'ızgara lüfer'i önererim. Ama barbun yada çipura da hiç fena değil. Burada birazda balığın ızgarada yapılmış olması önemli. Izgara balık normal pişirilmiş balıktan daha lezzetlidir. Midye tavada rakı sofranızı süsleyen bir diğer meze olabilir.

Fish (with raki).
Fish and raki: a perfect couple. 
Everybody likes different fish. But I advice you grilled bluefish. Red mullet and gilt-head bream are also so delicious with raki. Actually grilled fish is far better than cooked one. Fond of sea-fruit? You have to try fried mussels with your anise vodka. 

Rakı sofranız için önerebileceğim diğer mezeler ise acılı ezme, haydari ve patlıcan közlemedir. Yazarken bile onların tadını damağımda hissedebiliyorum. Anlaşılan benim rakı zamanım  geldi:) 
Şerefe!



Raki is typical Turkish drink, so I can advice you to try  'acılı ezme', 'haydari', 'patlıcan közleme' - typical Turkish dishes. Even I can feel their tastes with raki in my roof of the mouth. I think my raki time is coming:)
Cheers!

Siz rakının yanında hangi mezeleri tercih edersiniz?

Which food would you like to eat with Raki?



Rakı hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için bizi takip ediniz.

Follow us to get more information about raki.



Like Raki'N'Fish on Facebook

Follow on Twitter

Follow on Pinterest

Follow on Bloglovin'



No comments:

Post a Comment